Kalenderwhiskey nr 1

Blue Spot

Vi börjar med en whiskey (stavat med -ey som irländarna gör) som inköptes på en resa till Dublin för några veckor sedan. Detta är en omtalad whiskey som många har väntat på i nästan 60 år. Denna whiskey kan ni inte köpa i Sverige. Pot still innebär att man använt en del omältat korn och att det även ingår en mindre andel andra sädesslag. Trippeldestillering innebär att man får ut en råsprit på mellan 60-80%.

Single Pot Still Irish whiskey från Midleton Distillery på Cork

7 years, non chill filtered, cask strength 58,9%

Trippel destillerad

1805 började familjen Mitchell sälja whiskey på 10 Grafton street i Dublin (tillsammans med vin och andra varor). 1887 började de tillverka och lagra sin egen whiskey under namnet Spot Whiskey. Namnet kommer av de första ägarnas vana att markera whiskeyfaten med en färgklick som skulle ange åldern på whiskeyn. Det finns även grön (NAS), gul (12) och röd Spot whiskey (15).

Blue Spot är lagrad minst 7 år på en blandning av bourbon-, sherry- och madeira fat. Enligt master destiller Kevin O´Gorman så är det betydligt äldre whiskey från Madeirafaten i whiskeyn. Att denna whiskey inleder årets kalender har två anledningar – 1, jag var nyligen i Dublin. 2, Den är unik på så sätt att den inte har funnits/tillverkats sedan 1965. Nu är Spot serien komplett igen och den kan bara köpas på plats i Irland.

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.