Inställd provning

Jag vill bara meddela att AWK ställer in vårprovningen den 8 Maj pga den rådande situationen i samhället. Vi återkommer med information om kommande aktiviteter så snart livet återgått till mer normala aktiviteter. AWK hoppas att ni alla håller er friska och rekommenderar en dram invändigt för att komplettera det ymniga bruket av handsprit.

Mvh Björn

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Inställd provning

Erbjudande Whisky

hej på er i dessa oroliga tider,

Hoppas ni har hälsan och mår bra – vi får tro att detta blåser över snart så vi kan återgå till ett mer normalt levene. Jag blev hemskickad från jobber i fredags då jag var lite snuvig – det känns lite som vi har blivit väldigt hysteriska kring detta. Jag vill passa på att uppdatera er om whiskyläget i AWK när ni är hemma (kanske) och har lite tid.

Det finns i nuläget 7 flaskor kvar som inte är upptingade på vår refill av Smögen. Jag vill också be er som inte betalat ännu att göra det i veckan då jag måste ut med en hel del pengar till nästa helg. (Man betalar 600kr per flaska nu och ca 200 vid buteljering)

Många av er har ännu inte hämtat det buteljerade fatet från Smögen (det står hemma hos mig och väntar)

Det finns ett nyköpt Moscatelfat á 40 liter från High Coast (fd Box) som klubben köpt att tinga flaskor i. (Man betalar 500kr per flaska nu och ca 100 vid buteljering)

SWF erbjuder en 17-årig Arran till oss whiskyklubbar om det är av intresse. Kostar ca 1250kr per flaska.

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Erbjudande Whisky

Nytt erbjudande om whiskyköp

Hej på er,


Jag (och flera medlemmar i klubben som jag mötte) hade en trevlig dag på Öl- och Whiskymässan i Skövde igår. Det resulterade bl a i att klubben bestämde sig för att köpa ett 40-litersfat från High Coast distillery. Det är deras rökiga recept som läggs i ett nytt fat som innehållit Moscatelvin i 15 månader. Detta är ju något som bl a Caol Ila och Lagavulin gjort med stor framgång i sina distillers edition. Det fanns väldigt få Moscatelfat och då mässpriset var mycket gynnsamt bestämde vi oss för att slå till. fatet kommer att ge ca 65 flaskor á 50 cl och slutpriset buteljerat och klart kommer att hamna strax under 600 skr/flaska. detta kan jämföras med Smögen whisky som hamnar 200 skr högre per flaska så förstår ni att detta är ett mycket bra pris. Eftersom klubben också ska punga ut med kostnaden för refill på vårt Smögenfat (finns några flaskor kvar att tinga på om man vill) så behöver vi plocka in cash för merparten av Moscatelfatet redan nu (istället för hälften nu och hälften vid buteljering). Jag vill att man anmäler till mig hur många flaskor man är intresserad av i Moscatelfatet (eller Smögen). När man får en bekräftelse från mig att man fått sina flaskor betalar man in 500 skr per flaska för Moscatelfatet. Det innebär att man bara har en knapp hundring kvar att betala vid buteljering. Smögen återkommer jag med lite senare. 

Mvh Björn

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Nytt erbjudande om whiskyköp

Erbjudande om whiskyköp

SWF:s vårbuteljering 2020 Arran Single Sherry Cask, SWF-buteljering #32

Tillsammans med Symposion har SWF fått ett erbjudande om en exklusiv sherry-lagrad Arran på full fatstyrka. Arran, som är beläget i byn Lochranza på ön Arrans nordsida, var först ut i vågen av ”nya” destillerier. När man drog igång produktion 1995 var man faktiskt det första nystartade destilleriet i Skottland på tjugo år. Arran var tidigt ute med spännande fatlagringar och fick tidigt ett mycket bra rykte för sin innovationslust och kompromisslöshet för vilket man bland annat blivit utsedd till Whisky Distiller of the Year.

Fatet som Svenska Whiskyförbundets valt ut var det första som fylldes år 2003 (Cask No 1) och buteljeras nu på full fatstyrka efter sjutton års lagring på sherryfat. Förutom klassisk sherrykaraktär kännetecknas denna elegant sammansatta whisky av tydlig fatkaraktär med inslag av mörk choklad, arrak och mogna sommarbär.

Arran Single Sherry Butt 2003 bottled for SWF Årgång: 2003. Destillerad 3 april. Alkoholhalt: Ca. 60,1%. Ej kylfiltrerad och ej några färgtillsatser 1 st Sherry Butt Pris: 1 249 kronor Specialdesignad etikett och presentlåda för SWF Leverans är planerad till juni 2020. Anmälan senast den 1 april

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Erbjudande om whiskyköp

Uppdatering 2 whiskyprovning

Ja, då var det klart med de två sista Caol Ila till provningen. Det blir:

Caol Ila 8 years from Murray McDavid, benchmark series (koval four grain finish) 46%

Caol Ila 10 years från Svenska eldvatten 2006-16, bourbon single cask, 55,5%

Sista anmälan är på måndag 17/2

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Uppdatering 2 whiskyprovning

Whiskyprovning uppdatering

Ja, då kan vi presentera två whisky till som kommer att vara med på provningen. Det är:

Caol Ila destillers edition 2019, 43%

Caol Ila 8 years sherry butt ob, 61,3%

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Whiskyprovning uppdatering

Whiskyprovning

Ja, då börjar en del saker falla på plats inför årets första provning. Datumet är fredagen den 21 februari och platsen är samma som vi var på när vi provade Highland Park i december. Det är Gullklöverns lokal på Hemmansvägen 3 på Skaraberg. Priset landar på 350 skr och för det får man 6 olika whiskys samt en bit mat med en öl till.

Maten blir en kallskuren färdig tallrik med tre sorters kött – kalkon, fläskfile samt rostbiff. Till detta serveras potatisgratäng, smör och bröd.

Whiskyn är inte riktigt klar än men det kommer att bli en vertikalprovning av Caol Ila. Det som är klart när det gäller whiskyn är:

Caol Ila 15 years unpeated, 59,1%

Caol Ila 14 years Connoisseurs choice G&M, 54,7%

ytterligare 4 whiskys ska presenteras men vi kommer även att auktionera ut 11 whiskyslattar under kvällen. Det är följande:

 • Ardbeg 10 years L6, 46%
 • Edradour Ballechin 12 years Burgundy cask, 52,5% (2004-2016)
 • GlenDronach Cask strength batch 6, 56,1%
 • Cragganmore 12 years, 40%
 • Springbank bourbon barrel 10 years, 61,9% (1999-2010)
 • Springbank local barley 11 years, 53,1% (2006-2017)
 • Springbank local barley 16 years, 54,3% (1999-2016)
 • Oban destillers edition 15 years, 43% (1992-2007)
 • BenRiach Sauternes wood 16 years, 46%
 • Eldvatten sherry cask 17 years, 45,4% (2001-2018)
 • Clynelish destillers edition 15 years, 46% (1992-2007)

Som vanligt tar vi med AWK:s eminenta whiskybar också.

Anmälan går att göra när man vill och betalning görs som vanligt. Glöm inte att skriva namn på betalningen.

Mvh Björn

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Whiskyprovning

Whiskyköp

Hej på er. Här kommer ett erbjudande om whiskyköp för medlemmar

Det är min vän Magnus Fagerström som erbjuder följande:

Det är en Ben Nevis från 1995, sherrycask, 53,2%. Det är en mjuk och välbalanserad whisky där sherryn inte tagit över för mycket. Sherry, kakao, russin, sylt, choklad och lite ekkryddig. Ingen sherrybomb, men ändå mycket sherrytoner, men som sagt i balans med destillatet. En whisky som är lätt att njuta av!
Den andra är en käftsmäll från Laphroaig lagrad på refill sherryfat, men den är väldigt ljus, så inte mycket sherrytoner i den. Destillerad 2012, så en ganska ung sak, men ändå inga som helst new make eller finkeltoner. Istället är det en röksmäll med en hel del aska, sot, en viss maltighet och en bra sötma. Den håller 55,2% och tåler vatten om man vill späda den lite. 

Ben Nevis 1995, sherry, 53,2% = 1895 kr/styck
Laphroaig 2012, refill sherry, 55,2% = 950 kr/styck 

Båda är Single cask, no chill-filtering och no colour, så klart. 
Först till kvarn… Anmälan sker till mig senast sön 19/1. Betalning tas in när vår beställning är bekräftad

OBS! Anmälan är bindande Vi vet inte exakt idag när vi kan få flaskorna, men räkna med betalning i slutet på januari eller möjligen i februari och leverans i mars-april. 

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Whiskyköp

Info om kommande händelser i AWK

Årets första provning blir lite förskjuten och inträffar fredagen den 21 februari så boka in detta datum i kalendern. Platsen blir densamma som den senaste provningen dvs Gullklöverns samlingslokal på Skaraberg. Provningen kommer att starta 18.30 och det som kommer att provas denna gång är 6 st Caol Ila. Exakt vilka är inte klart i skrivande stund men priset kommer att landa på ca 350 skr och för det får man inte bara whisky utan även en bit mat och en öl därtill (ej heller helt klart exakt vad i nuläget). Precis som vanligt tar vi med klubbens whiskybar och då det är årets första provning kommer vi att auktionera ut en del ”slattar”. Exakt vilka kommer att presenteras på sidan lite längre fram.

Provning nr 2 kommer att hållas fredagen den 8 Maj och temat för den kommer att vara G & M Connoisseurs Choice. Då firar vi att AWK fyller 12 år som whiskyklubb.

När det gäller höstprovningen i september har vi tänkt lyssna in vad ni medlemmar har för önskemål. Därför skulle vi gärna vilja veta om det är någon särskild whisky, något tema, någon spännande kombo ni skulle vilja ha på en provning. Är det vertikalprovningar av en särskild sort, är det någon speciell whiskytyp ex singlemalt, irländsk, japansk, bourbon, blended whisky eller är det någon mat & whiskykombo som eftersöks. Svara gärna på: bjorn.almersved@hotmail.com alt sms till 070-2087773

Sedan så undrar vi om det kanske finns någon av er som har en eller flera whiskyflaskor stående hemma som ni skulle vilja ha med på en provning framöver. Vore ju lite roligt med intressanta flaskor från er medlemmar. Har ni någon flaska ni kan tänka er att sälja till klubben för att ha med på en provning framöver så hör gärna av er – det är ju roligare att dela upplevelsen med likasinnade.

Som vanligt åker vi till Wiggersvik sista helgen i augusti – mer info kommer.

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Info om kommande händelser i AWK

Gott Nytt 2020!

Först och främst vill AWK Whisky önska alla nya och gamla medlemmar ett riktigt gott nytt år där vi hoppas att ni får många sköna stunder, kanske tillsammans med en god dram.

Vill också passa på att meddela att det är dags att betala in medlemsavgiften för 2020 (detta gäller inte nya medlemmar som gick med sent under året 2019 – i deras ingår medlemskapet för 2020). Som tidigare är medlemsavgiften 250 skr. Håll utkik för snart kommer info om årets första provning samt en inbjudan till informationsträff för de som reser med till Speyside i vår. Ni har några dagar på er att anmäla intresse för resan – det finns i nuläget några få platser kvar. Vi är 9 personer i detta nu.

Är det någon som kan gissa var vi är?
Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Gott Nytt 2020!