Whiskyprovning

Ja, då börjar en del saker falla på plats inför årets första provning. Datumet är fredagen den 21 februari och platsen är samma som vi var på när vi provade Highland Park i december. Det är Gullklöverns lokal på Hemmansvägen 3 på Skaraberg. Priset landar på 350 skr och för det får man 6 olika whiskys samt en bit mat med en öl till.

Maten blir en kallskuren färdig tallrik med tre sorters kött – kalkon, fläskfile samt rostbiff. Till detta serveras potatisgratäng, smör och bröd.

Whiskyn är inte riktigt klar än men det kommer att bli en vertikalprovning av Caol Ila. Det som är klart när det gäller whiskyn är:

Caol Ila 15 years unpeated, 59,1%

Caol Ila 14 years Connoisseurs choice G&M, 54,7%

ytterligare 4 whiskys ska presenteras men vi kommer även att auktionera ut 11 whiskyslattar under kvällen. Det är följande:

 • Ardbeg 10 years L6, 46%
 • Edradour Ballechin 12 years Burgundy cask, 52,5% (2004-2016)
 • GlenDronach Cask strength batch 6, 56,1%
 • Cragganmore 12 years, 40%
 • Springbank bourbon barrel 10 years, 61,9% (1999-2010)
 • Springbank local barley 11 years, 53,1% (2006-2017)
 • Springbank local barley 16 years, 54,3% (1999-2016)
 • Oban destillers edition 15 years, 43% (1992-2007)
 • BenRiach Sauternes wood 16 years, 46%
 • Eldvatten sherry cask 17 years, 45,4% (2001-2018)
 • Clynelish destillers edition 15 years, 46% (1992-2007)

Som vanligt tar vi med AWK:s eminenta whiskybar också.

Anmälan går att göra när man vill och betalning görs som vanligt. Glöm inte att skriva namn på betalningen.

Mvh Björn

Publicerat i Nyheter | Lämna en kommentar

Whiskyköp

Hej på er. Här kommer ett erbjudande om whiskyköp för medlemmar

Det är min vän Magnus Fagerström som erbjuder följande:

Det är en Ben Nevis från 1995, sherrycask, 53,2%. Det är en mjuk och välbalanserad whisky där sherryn inte tagit över för mycket. Sherry, kakao, russin, sylt, choklad och lite ekkryddig. Ingen sherrybomb, men ändå mycket sherrytoner, men som sagt i balans med destillatet. En whisky som är lätt att njuta av!
Den andra är en käftsmäll från Laphroaig lagrad på refill sherryfat, men den är väldigt ljus, så inte mycket sherrytoner i den. Destillerad 2012, så en ganska ung sak, men ändå inga som helst new make eller finkeltoner. Istället är det en röksmäll med en hel del aska, sot, en viss maltighet och en bra sötma. Den håller 55,2% och tåler vatten om man vill späda den lite. 

Ben Nevis 1995, sherry, 53,2% = 1895 kr/styck
Laphroaig 2012, refill sherry, 55,2% = 950 kr/styck 

Båda är Single cask, no chill-filtering och no colour, så klart. 
Först till kvarn… Anmälan sker till mig senast sön 19/1. Betalning tas in när vår beställning är bekräftad

OBS! Anmälan är bindande Vi vet inte exakt idag när vi kan få flaskorna, men räkna med betalning i slutet på januari eller möjligen i februari och leverans i mars-april. 

Publicerat i Nyheter | Lämna en kommentar

Info om kommande händelser i AWK

Årets första provning blir lite förskjuten och inträffar fredagen den 21 februari så boka in detta datum i kalendern. Platsen blir densamma som den senaste provningen dvs Gullklöverns samlingslokal på Skaraberg. Provningen kommer att starta 18.30 och det som kommer att provas denna gång är 6 st Caol Ila. Exakt vilka är inte klart i skrivande stund men priset kommer att landa på ca 350 skr och för det får man inte bara whisky utan även en bit mat och en öl därtill (ej heller helt klart exakt vad i nuläget). Precis som vanligt tar vi med klubbens whiskybar och då det är årets första provning kommer vi att auktionera ut en del ”slattar”. Exakt vilka kommer att presenteras på sidan lite längre fram.

Provning nr 2 kommer att hållas fredagen den 8 Maj och temat för den kommer att vara G & M Connoisseurs Choice. Då firar vi att AWK fyller 12 år som whiskyklubb.

När det gäller höstprovningen i september har vi tänkt lyssna in vad ni medlemmar har för önskemål. Därför skulle vi gärna vilja veta om det är någon särskild whisky, något tema, någon spännande kombo ni skulle vilja ha på en provning. Är det vertikalprovningar av en särskild sort, är det någon speciell whiskytyp ex singlemalt, irländsk, japansk, bourbon, blended whisky eller är det någon mat & whiskykombo som eftersöks. Svara gärna på: bjorn.almersved@hotmail.com alt sms till 070-2087773

Sedan så undrar vi om det kanske finns någon av er som har en eller flera whiskyflaskor stående hemma som ni skulle vilja ha med på en provning framöver. Vore ju lite roligt med intressanta flaskor från er medlemmar. Har ni någon flaska ni kan tänka er att sälja till klubben för att ha med på en provning framöver så hör gärna av er – det är ju roligare att dela upplevelsen med likasinnade.

Som vanligt åker vi till Wiggersvik sista helgen i augusti – mer info kommer.

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Info om kommande händelser i AWK

Gott Nytt 2020!

Först och främst vill AWK Whisky önska alla nya och gamla medlemmar ett riktigt gott nytt år där vi hoppas att ni får många sköna stunder, kanske tillsammans med en god dram.

Vill också passa på att meddela att det är dags att betala in medlemsavgiften för 2020 (detta gäller inte nya medlemmar som gick med sent under året 2019 – i deras ingår medlemskapet för 2020). Som tidigare är medlemsavgiften 250 skr. Håll utkik för snart kommer info om årets första provning samt en inbjudan till informationsträff för de som reser med till Speyside i vår. Ni har några dagar på er att anmäla intresse för resan – det finns i nuläget några få platser kvar. Vi är 9 personer i detta nu.

Är det någon som kan gissa var vi är?
Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Gott Nytt 2020!

Kalenderwhisky nr 4

Ja, då har det blivit dags för finalen och det är verkligen något alldeles extra. Världens bästa whiskey – alla kategorier 2019

Teeling irish single malt 24 years

Har lagrats i en blandning av bourbon och sauternesfat. En av 5000 flaskor – Sverige fick 30 st. Icke kylfiltrerad. 46% alc. Detta är en av de äldsta irländska single cask whiskeys som någonsin släppts. Från Dublin. Teelings 24-åring destillerades 1991 och har lagrats på bourbonfat i 21 år och slutlagrats i 3 år på Sauternevinfat. Den dubbla fatlagringen ger ett extra djup av fruktighet som kompletterar den lilla antydan av rök som finns i whiskeyn då man använt en liten andel rökt malt.

Så här stod det i ”Allt om whisky” för ett tag sedan:

Teeling Whiskey 24 Year Old Single Malt utnämndes nyligen till världens bästa Single Malt. Nu finns den åter i lager och kan beställas via Systembolagets beställningssortiment. Fast det finns bara trettio flaskor…

Teeling Whiskey skrev historia i mars i år när deras 24-åring tog hem priset som världens bästa Single Malt. Det är första gången någonsin som ett irländskt destilleri vinner det prestigefyllda priset. Kategorin Single Malt har länge varit förknippat med skotsk whisky och på senare år även japansk. Att Teeling Whiskey vinner priset är en rejäl fjäder i hatten, inte bara för Teeling, utan för hela den irländska whiskeyindustrin.

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Kalenderwhisky nr 4

Whiskykalendern nr 3

Port Askaig 28 years

Inga färgämnen och ingen kylfiltrering. 45,8% alc. Bourbon cask

Distillers, from a small, specially selected batch of refill American oak hogsheads.

Den nästan legendariske whiskysamlaren Suhkinder Singh är välkänd för många, speciellt genom sin butik The Whisky Exchange. Under senaste åren har man börjat buteljera whisky under egen etikett, med moderbolaget Speciality Drinks som producent. Serien Port Askaig är namngiven av hamnen som ligger på öns östkust. Vilket destilleri som använts till denna singel malt är dock inte officiellt.

Jag gissar på Caol Ila

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Whiskykalendern nr 3

Tack alla som deltog för en trevlig provning igår

Kvällens startfält
Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Tack alla som deltog för en trevlig provning igår

Whiskykalendern 2

Ardbeg Traigh Bhan 19 years

Lagrad på en blandning av Amerikansk ek och oloroso sherry fat. Small batch release – Batch TB01 – lagd på fat 15/3 år 2000. Inga färgämnen och ingen kylfiltrering, 46,2% alc

Den heter Ardbeg Traigh Bhan vilket ska uttalas ’Tri-Van’ och inspirationen kommer från Traigh Bahn, lokalt känt på Islay som Singing Sands, och dess vackra vy.

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Whiskykalendern 2

Whiskykalendern nr 1

Ja då har det blivit dags att presentera den första whiskyn i årets kalender.

Clynelish 2005

Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice cask strength 55,2% alc

Batch 19 gav 268 flaskor, varav 60 letade sig till Sverige, från en refill sherry hogshead casknr 16602103

Fylld 2005 och buteljerad 1 april 2019 dvs 14 år. Inga färgämnen och ingen kylfiltrering

Connoisseurs Choice-serien räknas till de mest berömda bland skotska whiskyserier. Den lanserades 1968 och firades med ett rungande 50-års jubileum förra året. Sedan 1968 har mer än 2.000 unika Connoisseurs Choice-buteljeringar gjorts med whisky från nästan 100 olika destillerier.

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Whiskykalendern nr 1

Highland Park provning tis 10/12

Ja, då var alla detaljer klara för årets öppna provning med AWK Whisky. Tyvärr har vi blivit tvungna att byta bort den mysiga lokalen på Jula hotellet då de inte längre accepterar alkoholutskänkning om inte de själva köper in den (nya regler säger de). Vi kommer aldrig att klara av de kraven fullt ut då fatprover och privatköpta buteljeringar ingår i de flesta av våra provningar. den lokal vi nu ska vara i ligger på Skaraberg och heter Gullklövern. Den ligger mittemot Hemmansvägen 3, alldeles intill Rikets sal. Det finns en stor parkering precis utanför lokalen.

Att provningen hålls en tisdag kväll beror på att vi har fått möjligheten att ta hit Highland Parks mångåriga brand ambassadör, Martin Markvardsen som kommer att hålla i provningen och berätta en hel del historier om Orkney och Highland Park. Då de flesta ska upp och jobba dagen efter så blir det en ren whiskyprovning utan förtäring eller whiskybar denna gång så att vi kan avsluta i tid. Provningen börjar 18.00 och beräknas vara avslutad 20.30. Nedan ser ni var lokalen finns i Skara

De sorter vi kommer att prova under kvällen är:

 • Highland Park Twisted Tatoo 16 years
 • Highland Park Valfather NAS (nyhet)
 • Highland Park American Oak 15 years
 • Highland Park The Light 17 years
 • Highland Park The Dark 17 years
 • Highland Park Ice edition 17 years

Priset landar på 350 skr för medlemmar i AWK Whisky och 450 skr för icke-medlemmar. Självklart kan man bli medlem under kvällen och får då dra av den extra 100-lapp man betalat på medlemsavgiften. Man blir då medlem för resten av året samt hela 2020.

Anmälan sker till

bjorn.almersved@hotmail.com eller 070-2087773

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Highland Park provning tis 10/12